Вхід на сайт

Увійти Зареєструватись

«Информация для медицинских работников / первый живой профессиональный портал для практикующих врачей»

Вибір напряму медицини

Інформаційний блок
Розмір тексту
Aa Aa Aa

Планування сім’ї. 12. Природні методи планування сім'ї (ППС) (методи регулювання фертильності)

_ (додав(-ла) 8 июня 2010 в 12:13)
Додати статью Роздрукувати

МЕТОДИ РЕГУЛЯЦІЇ НАРОДЖУВАНОСТІ. Розділ з учбового посібника для студентів медичних факультетів. Кафедра акушерства і гінекології № 1 НМУ імені академіка Богомольця О.О.

Природні методи можуть мати місце, якщо жінка може визначити початок та кінець фертильного періоду у своєму менструальному циклі. Фертильний період - це час, коли у жінки може наступити вагітність.

Ефективність природних методів середня (9-20 вагітностей на 100 жінок протягом першого року користування).

МЕТОДИ ППС

Існує кілька різних методів природного планування сім'ї. Деякі з них залежать від використання лише одного з індикаторів фертильності. Інші методи природного планування сім'ї базуються на двох або більше індикаторах фертильності.

Основні характеристики фертильності (цервікальний слиз, базальна температура тіла, тривалість циклу і т.ін.) доповнюються іншими індивідуальними ознаками (чутливість молочних залоз, біль у нижній частині живота, менструальна кровотеча).

У даний період застосовуються такі методи контролю фертильності:

  • календарний (або ритмічний);
  • метод базальної температури тіла;
  • метод цервікального слизу;
  • симптотермальний.

 

Календарний метод

Календарний, або ритмічний, метод контрацепції є найбільш давнім засобом запобігання вагітності. Він базується на визначенні фертильних днів розрахунковим методом по спеціальній таблиці, при цьому береться до уваги знання про настання овуляції за 14 днів до передбачуваної менструації при 28-денному менструальному циклі. Тривалість життєздатності сперматозоїдів в жіночому організмі приблизно 8 днів і яйцеклітини після овуляції (24 години). В даний час майже не використовується через невисоку ефективність.

Метод базальної температури тіла

Метод базується на зміні температури тіла одразу після овуляції. Підвищення базальної температури тіла вказує на розвиток овуляції, але не дозволяє сказати, коли відбудеться наступна овуляція. Базальна температура знижується за 12-24 години до овуляції, після якої підвищується на 0,2-0,5°С. Таким чином, фертильним вважається період від початку овуляції до того часу, доки базальна температура буде підвищеною протягом 3 днів підряд. Температурний метод надійний у разі його використання для уникнення зачаття, але вимагає досить довгого часу утримання від статевого життя до періоду неможливості зачаття після овуляції.

Після овуляції основна температура тіла утримується на більш високому рівні приблизно 14 днів, потім знижується, і з першим днем менструації починається новий цикл. Якщо ж базальна температура тіла утримується на високому рівні 20 і більше днів, жінка може запідозрити першу ознаку вагітності.

Для уникнення будь-яких неточностей і для виявлення навіть незначного підвищення температури жінка повинна користуватись точним термометром. Оскільки на зміну базальної температури впливають різноманітні фактори (захворювання, стреси, порушення сну та ін.), інтерпретація результатів вимірів вимагає особливої уваги.

Як і календарний, цей метод також майже не використовується самостійного з контрацептивною метою.

Метод цервікального слизу (можна використовувати, якщо в статевих органах немає запальних процесів)

Жінка визначає фертильну фазу, спостерігаючи за слизовими виділеннями із піхви. В той час, коли виділення прозорого тягучого слизу, жінка може бути фертильною. Останній день прозорого тягучого слизу називається „днем пік”; це означає, що овуляція вже близька або тільки що відбулася. Після закінчення менструальної кровотечі у більшості жінок спостерігається відсутність виділень з піхви протягом декількох днів - „сухі дні”. Для спостереження за слизом та визначення методу слід утримуватись від статевих контактів щонайменше під час 1 циклу. Спостереження за слизом ведеться протягом дня, оскільки слиз може змінюватись, ведеться запис спостережень, для цього використовуються умовні позначки: кровотеча - червоний колір, сухі дні - літера „С”, фертильні дні - літера „Ф”, непрозорий не фертильний слиз - літера „Н”.

При появі слизу або відчуття вологості у піхві - утримуються від статевих контактів. Останній день прозорого тягучого слизу -„пік” фертильного періоду, тому утримуються від статевих контактів ще протягом 3-х днів.

Симптотермальний метод

Цей метод є комбінацією методів цервікального слизу та базальної температури.

ПАРИ, ЯКІ МОЖУТЬ ВИКОРИСТОВУВАТИ ППС:

З метою контрацепції:

  • жінки в усі періоди репродуктивного віку;
  • жінки з будь-якою кількістю пологів в анамнезі, в т. ч. ті, які не народжували.
  • пари, релігійні чи філософські переконання яких не дозволяють використовувати інші методи;
  • жінки, які не можуть користуватися іншими методами;
  • пари, які здатні уникати статевих зносин протягом більше одного тижня в кожному циклі;
  • пари, які здатні і бажають щоденно спостерігати, записувати, інтерпретувати ознаки фертильної фази.

 

ЖІНКИ, ЯКІ НЕ ПОВИННІ КОРИСТУВАТИСЬ ППС:

  • жінки, вік, кількість пологів в анамнезі або стан здоров'я яких роблять вагітність надзвичайно небезпечною;
  • жінки без досвіду ефективного користування ППС;
  • жінки, партнери яких не бажають утримуватись від статевих відносин у певні дні циклу;
  • жінки, які не бажають використовувати цей метод з особистих мотивів;
  • жінки з нерегулярним менструальним циклом.

 

СТАНИ, ЯКІ ВИМАГАЮТЬ ОБЕРЕЖНОСТІ

СТАН РЕКОМЕНДАЦІЇ
Нерегулярні менструації Якщо використовується календарний метод, проконсультуйте пацієнтку і допоможіть обрати інший метод.
Постійні вагінальні виділення Поясніть пацієнтці, що їй буде важко передбачити фертильну фазу, використовуючи метод цервікального слизу. Якщо жінка хоче, допоможіть їй вибрати інший метод.
Грудне вигодовування

Правова інформація: htts://medstrana.com.ua/page/lawinfo/

«Информация для медицинских работников / первый живой профессиональный портал для практикующих врачей»