Вхід на сайт

Увійти Зареєструватись

«Информация для медицинских работников / первый живой профессиональный портал для практикующих врачей»

Вибір напряму медицини

Інформаційний блок
Розмір тексту
Aa Aa Aa

Рак молочної залози лікується замороженням

Фищук Роман (додав(-ла) 18 мая 2010 в 11:00)
Додати новость Роздрукувати

Пацієнти з раком молочної залози отримали альтернативу хірургічному лікуванню. Ця процедура називається мульти-зондова кріотерапія й проводиться під контролем УЗ в поєднанні з КТ під місцевою анестезією.

Дослідження охопило невелику кількість досліджуваних (13 жінок), але результати його є дуже багатообіцяючими. Зокрема, всього було прооперовано 25 пухлин розміром від 0,5 до 5,8 см. Середній розмір пухлини склав 1,7 см. В результаті даної процедури не було зареєстровано жодного рецидиву в середньому протягом 18 місяців і аж до 5 років.

Peter J. Littrup з Центру Раку, Детройт, США, який започаткував кріотерапію близько двох декад тому, вважає, що результати дослідження дозволяють припустити, що навіть пухлини великих розмірів можуть бути вилікувані з допомогою такої мініінвазивної технології.

Ракові клітини знищуються завдяки термічному ефекту газу, який надходить до пухлини через голкоподібні зонди. Застосування одного зонду проводилось вже декілька років для лікування раку молочної залози, але такий метод був неефективний для пухлин, розмір яких перевищував 1,5 см.

Тому була запропонована методика, яка успішно використовується для лікування раку передміхурової залози, коли одночасно через декілька зондів (мінімум 5) поступає газ до ракових клітин.

Зважаючи на сучасні досягнення радіології та наявність сучасного інструментарію, такий метод лікування є дуже привабливим в терапії певних видів онкологічної патології.

Проте, необхідні подальші дослідження даного методу лікування, бо досліджувана група є невеликою, а час, протягом якого спостерігали за пацієнтами, є коротким. Але очевидно, що такі методи мініінвазивного лікування раку є дуже багатообіцяючими та перспективними.

Джерело:  WebMD Health News

Правова інформація: htts://medstrana.com.ua/page/lawinfo/

«Информация для медицинских работников / первый живой профессиональный портал для практикующих врачей»