Вхід на сайт

Увійти Зареєструватись

«Информация для медицинских работников / первый живой профессиональный портал для практикующих врачей»

Вибір напряму медицини

Інформаційний блок
Розмір тексту
Aa Aa Aa

Перебування в лікарні підвищує ризик виникнення деменції

Фищук Роман (додав(-ла) 15 марта 2010 в 15:31)
Додати новость Роздрукувати

Похилі люди, яких госпіталізують, більш схильні до появи деменції та зниження розумової здатності.

Дослідники з Сіетлу, США вивчили вплив перебування в лікарні на розумову здатність старших людей у порівнянні з тими, які не були госпіталізовані. Було встановили, що у осіб, які були госпіталізовані через причини, які не загрожують життю, на 40% підвищений ризик виникнення деменції.

2929 людей віком 65 років та більше були досліджені протягом 1994-2007 рр. Жоден з учасників дослідження не мав діагностовану деменцію на початку дослідження, або жив у будинку для перестарілих. Розумові здібності досліджувались кожних 2 роки.

В середньому через 6 років після початку дослідження 1601 особа не була госпіталізована, 1287 були госпіталізовані не з критичних станів і 41 людина була госпіталізована через стан, що загрожував життю.

Дослідники виявили 146 випадків деменції серед осіб, що не були госпіталізовані. Серед тих, що були госпіталізовані виявили 228 випадків деменції. Ще 5 випадків деменції встановлені в осіб, які були госпіталізовані через стан, що загрожував їх життю.

Науковці вважають, що «гостре або критичне захворювання може спричинити різку втрату когнітивної функції радше, ніж поступове її зниження».

Це дослідження підтверджує факт, що перебування в стаціонарі повинно бути настільки коротким, наскільки це можливо, а персонал лікарні має враховувати також і психологічне навантаження, яке відчуває пацієнт. Кожен пацієнт має бути активним учасником процесу свого лікування. Тоді таке явище, як знижена розумова активність, не буде актуальним. Тому подальші дослідження для глибшого визначення зв’язку між госпіталізацією та розумовим зниженням у похилих людей є необхідним.

Джерело:  WebMD Health News

Правова інформація: htts://medstrana.com.ua/page/lawinfo/

«Информация для медицинских работников / первый живой профессиональный портал для практикующих врачей»