Вхід на сайт

Увійти Зареєструватись

«Информация для медицинских работников / первый живой профессиональный портал для практикующих врачей»

Вибір напряму медицини

Інформаційний блок
Розмір тексту
Aa Aa Aa

Реципієнт трансплантованого яєчника народила двічі

Редакция (додав(-ла) 3 марта 2010 в 10:40)
Додати новость Роздрукувати

Лікарі Данії заявляють про вперше зареєстрований випадок: колишня онкопацієнтка, якій був трансплантований яєчник, народила дочку після запліднення in vitro, а також ще одну дитину, але вже після зачаття природним методом.

У даної жінки була виявлена саркома Юінга у 2004 році, коли їй було 27 років. Перед отриманням токсичного лікування раку, лікарі видалили частину правого яєчника та помістили в морозильну камеру. У зв'язку з кістою лівий яєчник був видалений раніше.

Лікування раку включало множинні курси хіміотерапії та подальше хірургічне видалення залишків пухлини. Хіміотерапія викликала ранню менопаузу.

У грудні 2005 року лікарі трансплантували шість тонких стрічок тканини яєчника із залишків її правого яєчника. Яєчник почав знову функціонувати. Після курсу незначної гормональної стимуляції яєчників пацієнтка завагітніла, після чого народила першу доньку в лютому 2007 року. Друга донька після природного запліднення народилась у вересні 2008 року.

В цілому, заморожування або кріоконсервація тканини яєчника є достатньо новим методом в медицині. Хоча трансплантація ще вважається експериментальним методом, але стає прийнятним в порівнянні з іншими методами збереження фертильності, як наприклад, заморожування яйцеклітин. Також цей метод може допомагати жінкам, чия фертильність порушена внаслідок аутоімунних захворювань.

Проводиться процедура в амбулаторних умовах та є малоінвазивною.

Зберігання та трансплантація тканини яєчника є сучасним і дуже перспективним напрямком наукових досліджень, який розвивається з небаченою швидкістю. Але все ще залишається багато питань, які потребують відповіді.

Джерело:  WebMD Health News

Правова інформація: htts://medstrana.com.ua/page/lawinfo/

«Информация для медицинских работников / первый живой профессиональный портал для практикующих врачей»