Вхід на сайт

Увійти Зареєструватись

«Информация для медицинских работников / первый живой профессиональный портал для практикующих врачей»

Вибір напряму медицини

Інформаційний блок
Розмір тексту
Aa Aa Aa

Депутати не підтримали медиків і вчителів

Редакция (додав(-ла) 2 марта 2010 в 11:24)
Додати новость Роздрукувати

Верховна Рада України не підтримала два законопроекти з аналогічною назвою „Про внесення змін до деяких законів України” (щодо надання статусу державного службовця медичним, педагогічним і науково-педагогічним працівникам).

За перший законопроект, який вніс голова Верховної Ради Володимир Литвин, проголосувало 163 з 416 народних депутатів, зареєстрованих в сесійній залі. За другий законопроект, внесений депутатом із фракції БЮТ Віктором Швецем, проголосувало 202 з 416 народних депутатів, зареєстрованих у сесійній залі. Не голосувала у повному складі фракція Партії регіонів, а також майже у повному складі фракція „Наша Україна - Народна самооборона”.

Обидва законопроекти направлено на повторне перше читання.

На думку заступника міністра фінансів України Володимира Матвійчика, ці законопроекти є „соціально несправедливі”: вони розділили працівників бюджетної сфери „на дві частини”. В. Матвійчук зауважив, що надання медичним працівникам статусу держслужбовця позбавляє їх багатьох пільг щодо термінів відпустки, щодо права на сумісництво, щодо продовження праці після досягнення пенсійного віку, - тобто того, в чому обмежені державні службовці.

Він також зазначив, що працівники медичної сфери мають право брати участь у страйках на захист своїх прав, в той час як державні службовці такого права не мають. Ухвалення цих законопроектів призвело б до порушення положень Конституції України, оскільки законодавець не може „звужувати права та свободи” людей.

Крім того, В. Матвійчук зазначив, що у разі ухвалення та введення в дію першого законопроекту, державі на рік необхідно буде витрати 22 млрд грн, другого законопроекту - 5 млрд грн. Неінфляційних джерел фінансування ні цього, ні наступного року для виконання положень цих проектів законів у разі їх ухвалення держава не має.

Правова інформація: htts://medstrana.com.ua/page/lawinfo/

«Информация для медицинских работников / первый живой профессиональный портал для практикующих врачей»