Вхід на сайт

Увійти Зареєструватись

«Информация для медицинских работников / первый живой профессиональный портал для практикующих врачей»

Вибір напряму медицини

Інформаційний блок
Розмір тексту
Aa Aa Aa

Інтерв’ю доцента кафедри загальної хірургії Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького

Невзгода Александр (додав(-ла) 23 декабря 2009 в 17:12)
Додати статью Роздрукувати

Львівська школа хірургії підшлункової залози має глибокі корені. У цьому аспекті необхідно згадати клініки, які очолювали професори Г. Караванов, А. Гнатишак, Г. Івашкевич, Д. Макар, О. Фільц.

Кого Ви вважаєте своїми вчителями і з якими клініками співпрацюєте?

Львівська школа хірургії підшлункової залози має глибокі корені. У цьому аспекті необхідно згадати клініки, які очолювали професори Г. Караванов, А. Гнатишак, Г. Івашкевич, Д. Макар, О. Фільц. Ідеї, досвід цих авторитетів львівської хірургії продовжують професори М. Павловський, Т. Фецич, В. Андрющенко, Б. Матвійчук та ціла плеяда хірургів, які мали або мають честь з ними працювати та у них вчитися. Наша клініка формувалась під впливом інтелекту та досвіду професорів Д. Макара та О. Фільца; їх учнем є актуальний керівник кафедри загальної хірургії проф. В. Андрющенко, а також я, мої колеги-кафедрали та працівники 2-го хірургічного відділення. Наша клініка практично співпрацює з усіма центрами, які займаються патологією підшлункової залози в Україні. Тут навіть важко когось виокремити. Звичайно, основні корені пов’язані з школою, створеною академіком О. Шалімовим. Тісно та різнопланово співпрацюємо з європейськими клініками: хірургічними відділеннями шпиталю Кайзера Франца Йозефа та AKH (м. Відень, Австрія), відділенням вісцеральної та трансплантаційної хірургії (м. Ульм, Німеччина), відділенням загальної хірургії (м. Люблін, Польща) та іншими.

Якими актуальними напрямками хірургії підшлункової залози Ви займаєтесь?

Якісно новий етап вивчення захворювань підшлункової залози розпочався в 2000 році, коли був створений на базі міської клінічної лікарні швидкої медичної допомоги міста Львова та клініки загальної хірургії «міський центр лікування хворих на гострий панкреатит». Це дозволило нам накопичувати великий клінічний матеріал та досвід в лікуванні такого поширеного захворювання як гострий панкреатит. Ми володіємо усіма стандартними методами лікування вказаного захворювання: закритим проточно-промивним дренуванням, ретроперитонеостоміями, малоінвазивним втручаннями, операціями при хронізації панкреатиту, консервативною терапією. Статус «центру» мотивує до постійного удосконалення методів лікування на основі наукових розробок, які є основою для оригінальних тактичних підходів у лікуванні панкреатиту. Без зайвої скромності скажу, що наш досвід акцептується науковими хірургічними школами в Україні та за її межами. На сьогоднішній день кількість хворих на гострий панкреатит, пролікованих нами, становить понад дві тисячі; постійно він узагальнюється, результатом чого є наукові публікації, дисертації, виступи на конференціях та з’їздах.

Ваші побажання?

Слід наголосити, що діяльність нашої клініки не обмежується лише проблемою панкреатиту. Вона поширюється на всю абдомінальну патологію та гнійно-септичні захворювання м’яких тканин. В рамках названих напрямків також проводиться науковий пошук та активна лікувальна робота. Ми відкриті до співпраці з колегами і до активного спілкування на сайті «Країна лікарів».

Бідюк Дарій Мартинович – один із провідних фахівців панкреатології. Про таких як він кажуть: «думаючий хірург». Людина надзвичайно ерудована, прекрасно обізнана в літературі, класичній музиці, досконало володіє німецькою мовою. Знання останньої неодноразово демонстрував, працюючи перекладачем на медичних міжнародних форумах. Але, основне – доцент Бідюк є високо фаховим хірургом, який «днює і ночує» в клініці. Здоров’я і успіхів Вам – Докторе!

Для порталу «Страна Врачей»
підготував Невзгода О.А.
Львівський національний медичний університет імені Данила Галицького

Правова інформація: htts://medstrana.com.ua/page/lawinfo/

«Информация для медицинских работников / первый живой профессиональный портал для практикующих врачей»