Вхід на сайт

Увійти Зареєструватись

«Информация для медицинских работников / первый живой профессиональный портал для практикующих врачей»

Вибір напряму медицини

Інформаційний блок
Розмір тексту
Aa Aa Aa

Уроки російської охорони здоров’я. Як я їх прогуляв

Ковтонюк Павел (додав(-ла) 28 января 2010 в 14:01)
Додати статью Роздрукувати

Вчора вирішив піти на публічну лекцію “Уроки реформ російської охорони здоров’я”. Проводила лекцію директор Асоціації російських медичних спілок з якості.

Але вийшло так, що її “уроки” я прогуляв. Пішов на 15-й хвилині виступу після слів “У російської охорони здоров’я немає чіткої цілі і стратегії розвитку…”.

Я пішов, бо знав наперед, про що буде розповідати ця дуже приємна жінка. Дані ВООЗ із захворюваності, смертності, народжуваності. Актуальні проблеми галузі. Ряд державних програм. Поглиблення взаєморозуміння між усіма сторонами. Підвищення ролі лікаря у суспільстві. Ну і прочая.

Колеги, в Росії заклади охорони здоров’я знаходяться на “комунальному врядуванні”, за яке ми так боремося, з 1989 року. Програма обов’язкового медичного страхування діє з 1991 року. Проводяться потужні державні програми (і проводяться по-російськи адміністративно-дисципліновано). Фінансування галузі постійно росте. І що? Росія на пару з Україною замикають список Європейських країн за більшістю показників здоров’я.

І при цьому дозволяють собі таку розкіш, як протягом майже 20 років героїчних “діяльностей” і “заходів” не спромогтися дати відповідь на одне просте питання: “А яку охорону здоров’я ми хочемо?”. Яка мета усіх цих потуг усіх цих приємних і розумних людей?…

“У системи повинна бути ціль. Немає цілі – немає системи”. Це сказала людина, яка створювала “японське економічне диво”. Це диво було створене за кілька десятків років. Ми, як і росіяни, два десятки уже згаяли. Скільки ще будемо чекати?

Ось вам і головний урок російської (і української) охорони здоров’я.

http://healthcare.management.com.ua/2010/01/28/uroky-rosijskoji-ohorony-zdorovya-yak-ya-jih-prohulyav/

Правова інформація: htts://medstrana.com.ua/page/lawinfo/

«Информация для медицинских работников / первый живой профессиональный портал для практикующих врачей»