Вхід на сайт

Увійти Зареєструватись

«Информация для медицинских работников / первый живой профессиональный портал для практикующих врачей»

Вибір напряму медицини

Інформаційний блок
Розмір тексту
Aa Aa Aa

В елімінації вірусів, що викликають гастроентерити 40% поверхневих дезинфектантів неефективні

Кондрашова Наталья (додав(-ла) 22 марта 2010 в 15:45)
Додати новость Роздрукувати

Вважається, що близько 40% промислових дезінфектантів, що використовуються для прибирання/миття поверхонь неефективні в елімінації норовірусів – групи вірусів, що відповідають за більшу половину випадків захворювань шлункового тракту у вигляді спалахів гастроентериту.

Відповідно до дослідження, проведеного науковцями Universite Laval та опублікованого в Journal of Food Protection, тільки дезінфектанти на основі вибілюючого засобу радикально зменшують концентрацію цих вірусів.
Норовіруси поширюються безпосередньо через контакт з інфікованою людиною, або опосередковано через контаміновані об’єкти, їжу або забруднені поверхні. Тому ефективність дезінфектантів, що використовуються для очищення поверхонь вдома чи в місцях приготування їжі, є ключовою для обмеження поширення цих вірусів, які уражають більше 21 млн людей щороку тільки в США.

Група дослідників під керівництвом Julie Jean, професора факультету Agriculture and Food Sciences, опротестувала ефективність трьох основних різновидів домашніх дезинфікуючих засобів відносно ефективності елімінації норовірусів: дезінфікуючі засоби на основі вибілювача, етилового спирту, та ті, що на чверть складаються з амонію.

Лабораторні тести показали, що 5-хвилинний контакт з дезінфектантом на основі вибілювача знижував концентрацію норовірусів на поверхні з нержавіючої сталі в тисячу разів. Дезинфікуючі засоби на основі спирту та амонію були в 100 разів менш ефективними.

«Наші результати звертають особливу увагу на проблему, оскільки приблизно 40% дезинфікуючих засобів, що продаються в магазині – виготовлені на основі спирту або амонію», – наголосила професор Jean, яка також є дослідником в Institute of Nutraceuticals and Functional Foods.

При проведенні дослідження, командою під керівництвом Julie Jean, також встановлено, що норовірусам потрібно лише 10 хвилин, щоб добре закріпитися на поверхні з нержавіючої сталі. «Одного разу, потрапивши на поверхню, норовіруси можуть зберігатися на ній протягом тижнів й потенційно контамінавути будь-кого, хто доторкнеться. Також можливо, що отримані результати щодо нержавіючої сталі можуть бути застосовані й до інших видів поверхонь», – підвела підсумок професор Jean.

Правова інформація: htts://medstrana.com.ua/page/lawinfo/

«Информация для медицинских работников / первый живой профессиональный портал для практикующих врачей»