Вхід на сайт

Увійти Зареєструватись

«Информация для медицинских работников / первый живой профессиональный портал для практикующих врачей»

Вибір напряму медицини

Інформаційний блок
Розмір тексту
Aa Aa Aa

Гіпотонія – одна з причин легеневої гіпертензії у хворих на фіброзно-кавернозний туберкульоз легень

Редакция (додав(-ла) 21 июня 2010 в 17:14)
Додати статью Роздрукувати

Знижений артеріальний тиск крові у великому колі кровообігу являється одним із вагомих факторів, що істотно сприяє розвитку фіброзно-кавернозного туберкульозу легень і підвищенню опору в легеневих капілярах та розвитку легеневої гіпертензії.

Важливою і нерозв'язаною проблемою фтизіатрії та пульмонології є хронічне легеневе серце. Відомо, що існує пряма залежність ефективності лікування хворих на туберкульоз легень від висоти системного артеріального тиску (АТ) крові. Причинами артеріальної легеневої гіпертензії можуть бути обструктивні, рестриктивні, гнійні захворювання легень, ушкодження артеріальних судин легенів і торакодіафрагмальні хвороби. В доступній літературі немає повідомлень про вплив на легеневу гіпертензію тиску крові у великому колі кровообігу.

Метою даного дослідження й було вивчення взаємозв'язку між системним артеріальним тиском крові, формуванням фіброзно-кавернозного туберкульозу легень та розвитком легеневої гіпертензії.

Була вивчена взаємозалежність між АТ крові на плечовій артерії і формуванням фіброзно-кавернозного туберкульозу легень у 58 хворих, у яких АТ був знижений, в той час, як в системі малого кола - підвищений. Про це свідчить діагностоване у 94,8% із них хронічне легеневе серце. Зокрема, систолічний АТ на плечовій артерії у цих хворих становив 108,96±2,19, діастолічний - 68,27±1,42, пульсовий 40,69±1,95 мм рт. ст. Ще нижчим він був у п'яти хворих цієї групи з кровохарканням або легеневою кровотечею (102/64,04 а пульсовий тиск - 37,96 мм рт. ст.). Необхідно відзначити, що середній вік обстежуваних хворих складав 49,5 років. У цьому віці у практично здорових людей є тенденція до підвищення систолічного АТ до 140 і більше мм рт. ст., в той час як у досліджуваних хворих він не був вищим 110 мм рт. ст.

Отже, знижений АТ є одним із вагомих факторів, що сприяє формуванню фіброзно-кавернозного туберкульозу легень і розвитку у цих хворих хронічного легеневого серця. Між висотою тиску крові у великому і малому колах кровообігу у хворих на фіброзно-кавернозний туберкульоз легень існує певний зворотний зв'язок.

 

Фрайт В.М.
Львівський національний медичний університет імені Данила Галицького

Правова інформація: htts://medstrana.com.ua/page/lawinfo/

«Информация для медицинских работников / первый живой профессиональный портал для практикующих врачей»