Вхід на сайт

Увійти Зареєструватись

«Информация для медицинских работников / первый живой профессиональный портал для практикующих врачей»

Вибір напряму медицини

Інформаційний блок
Розмір тексту
Aa Aa Aa

Важкі метали в сигареті

Невзгода Александр (додав(-ла) 25 мая 2010 в 15:25)
Додати статью Роздрукувати

Особливу увагу привертає зумовлене курінням накопичення в організмі людини свинцю і кадмію. Встановлено, наприклад, що загальна кількість кадмію в медії та інтимі аорти курців прямопропорційна інтенсивності і тривалості куріння.

Концентрація останнього в сироватці крові майже вдвічі-втричі вища у курців, порівняно з людьми, які не курять. Найбільша різниця виявлена у тих, хто випалює понад 20 сигарет на день протягом 10 і більше років. В деяких роботах було показано, що основною причиною підвищення вмісту кадмію в крові і сечі людей, є інтенсивне куріння. Воно виявилось більш значущим чинником, ніж вживання алкоголю і, навіть, професійний контакт з кадмієм. Надмірне вживання алкогольних напоїв сприяло збільшенню в крові курців концентрації іншого важкого металу – свинцю. Вважається, що вживання алкоголю потенціює токсичний вплив ксенобіотиків і, зокрема тих, які містяться в сигаретному димі.

У людей, які впродовж 10 років випалювали більше десяти сигарет на день, важкі метали (свинець, кадмій, мідь) у підвищених концентраціях знаходили навіть у кришталиках очей. Технологія вирощування тютюну вимагає застосування пестицидів, значна кількість яких потрапляє в організм під час куріння. Тютюн має здатність адсорбувати з ґрунтів і накопичувати у своєму листі важкі метали, які потрапляють у довкілля, головним чином, внаслідок згорання паливних масел і палива автомобільного транспорту. Абсорбційне спектрофотометричне дослідження структури диму десятків марок тютюну показало, що запалена сигарета виділяє понад третини всього накопиченого при його вирощуванні вмісту таких важких металів, як свинець, ванадій, нікель та кадмій.

Дослідження елементного складу сигарет

Для оцінки надходження в організм людини ксенобіотиків – компонентів сигаретного диму, методом рентген-флуоресцентної спектрометрії на аналізаторі «Elva X» у Київському науково-технічному центрі «Віріа – LTD» було проведено дослідження елементного складу деяких з часто вживаних на Україні сортів сигарет: «Magna classic» (Джей Ті Інтернешнл Україна), «Chesterfield lights», «Bond lights» і «Marlboro lights» (АТ Філіп Морріс Україна).

В досліджених зразках сигарет і димі, що вдихає людина при їх курінні виявлено хімічні сполуки, до складу яких входять сірка, хлор, калій, кальцій, бром і практично весь спектр важких металів: свинець, кадмій, хром, марганець, залізо, мідь, стронцій, цинк, нікель. Концентрація хімічних елементів в димі активно викурених сигарет різних сортів є дуже подібною. Помітну різницю у вмісті окремих його складників виявлено при порівнянні складу сигарет класичного і легких сортів.

Підрахунки показали, що при викурюванні не менше двадцяти класичних сигарет на день в організм курця за 20 років може потрапити близько двох кілограмів різних хімічних речовин. Найбільшу частку серед виявлених хімічних елементів мають кальцій (886 грам), калій (835 грам), сірка (187 грам), хлор (32 грами). За цей період часу загальна середня кількість важких металів може досягти 23 грам. Куріння легких сигарет не зменшує ризику надходження в організм сполук важких металів, оскільки концентрація останніх в сигаретному димі не залежить від їх сорту.

По матеріалам авторів: Зербіно Д.Д., Соломенчук Т.М., Скибчик В.А.

Інститут клінічної патології Львівського державного медичного університету імені Данила Галицького

Правова інформація: htts://medstrana.com.ua/page/lawinfo/

«Информация для медицинских работников / первый живой профессиональный портал для практикующих врачей»