Вхід на сайт

Увійти Зареєструватись

«Информация для медицинских работников / первый живой профессиональный портал для практикующих врачей»

Вибір напряму медицини

Інформаційний блок
Розмір тексту
Aa Aa Aa

Розвиток торакальної хірургії на Закарпатті

Невзгода Александр (додав(-ла) 23 декабря 2009 в 17:05)
Додати статью Роздрукувати

Інтерв’ю з головним позаштатним торакальним хірургом Закарпатської області, доцентом кафедри хірургічних дисциплін ФПДО Ужгородського державного медичного університету, завідувачем відділення торакальної хірургії обласної клінічної лікарні Келеменом Ігорем Ярославовичем.

Яка структура торакальної служби в обласному центрі Закарпаття?

У 60-х роках минулого століття при обласному територіальному об’єднанні «Фтизіатрія» було створено відділення торакальної хірургії. У цьому структурному підрозділі надавалась спеціалізована хірургічна допомога пацієнтам із специфічною і неспецифічною патологією. Іншими словами – лікували пацієнтів з хірургічними ускладненнями легеневого туберкульозу, гнійною легеневою патологією неспецифічного генезу, торакальною травмою. 3 грудня 2008р. за безпосередньої участі тодішнього начальника ГУОЗ ОДА Туранчика М.І. в штаті обласної лікарні створено відділення торакальної хірургії, яке я очолюю.

На якій клінічній базі розташований відділ торакальної хірургії, і яке матеріальне забезпечення?

Відділ торакальної хірургії орендує приміщення в Ужгородській міській лікарні. Оскільки даний структурний підрозділ відкритий зовсім недавно, то планувався і обладнувався він за сучасними вимогами. Тут є все необхідне для перебування і лікування пацієнтів на сучасному європейському рівні. Зупинюсь на такому нюансі, що навіть санітарки мають свій кабінет, є окрема кімната для відпочинку медперсоналу. Що стосується палат для пацієнтів – перші теж в ідеальному стані, з санвузлами і душовими кабінами. Тобто є всі умови для надання якісної фахової медичної допомоги.

Були залучені всі можливі джерела фінансування: основне – це бюджетна підтримка. Але без спонсорської допомоги, власних внесків було б важко розраховувати на успіх.

Основне запитання - які оперативні втручання проводяться у Вашій клініці?

Ми виконуємо всі типи операцій на органах грудної клітки. Умовно їх можна розділити на три групи – це травматичні ушкодження, онкопатологія, гнійні захворювання легень. Проводяться всі типи операцій на трахеї, в тому числі з резекцією біфуркації трахеї, пластика трахеї. Виконуються всі типи пластичних операції на стравоході, із використанням при потребі в якості трансплантата товстої кишки. Застосовуються всі типи оперативних втручань на легенях, в тому числі резекційні і пластичні методи, комбіновані резекції з видаленням частини перикарду, діафрагми, грудної клітки. Успішно виконуються коригуючи операції при килеподібній грудній клітці. Нами розроблена і впроваджена власна методика при даному типі операцій. Дуже широко застосовуємо відеоторакоскопічну діагностику патології органів грудної клітки із взяттям гістологічного матеріалу при пункції патологічних утворів, запальних тканин і лімфовузлів. Оперативна відеоторакоскопія застосовується при бульозній емфіземі легень і доброякісних периферійних новоутворах, при кістах легень. Останнім часом при бульозній неускладненій емфіземі легень проводимо тільки відеоторакоскопічні операції.

Ну і, звичайно, надаємо ургентну допомогу при травматичному ураженні органів грудної клітки – поранення перикарду, серця, легень, діафрагми.

З якими професійними асоціаціями чи товариствами Ви співпрацюєте?

Я є одним із керівників Західноукраїнської торакальної асоціації і тому, зрозуміло, працівники клініки беруть активну участь в її діяльності.

Які Ваші плани на майбутнє?

В планах створити торакальний центр, де були б зосереджені пацієнти з торакальною патологією.

На цих словах було завершено спілкування з цією непересічною людиною, видатним хірургом.

Келемен Ігор Ярославович належить до тих гармонійних особистостей, де поєднується духовне і фізичне. Вольовий, рішучий, але в той же час надзвичайно інтелігентний і «думаючий» лікар. Не випадково він поєднує наукову роботу в Ужгородському державному медуніверситеті і практичну діяльність – завідувача торакальним відділенням і головного позаштатного торакального хірурга Закарпатського ГУОЗ ОДА.

Для порталу «Страна врачей»
підготував  Невзгода О.А.
Львівський національний медичний університет імені Данила Галицького

Правова інформація: htts://medstrana.com.ua/page/lawinfo/

«Информация для медицинских работников / первый живой профессиональный портал для практикующих врачей»