Вхід на сайт

Увійти Зареєструватись

«Информация для медицинских работников / первый живой профессиональный портал для практикующих врачей»

Вибір напряму медицини

Інформаційний блок
Розмір тексту
Aa Aa Aa

Поєднання краніокорпографії з відеоністагмографією (ККВНГ) для виявлення ранніх порушень координації рухів

Трінус К.Ф. (додав(-ла) 23 декабря 2009 в 14:37)
Додати статью Роздрукувати

Дослідження показали ефективність ККВНГ і автори пропонують широке використання цих методів в неврології для ефективного виявлення ранніх порушень координації рухів.

Краніокорпографія – діагностична методика реєстрації рухів голови (краніо) та тіла (корпо) при виконанні випробувань Ромберга, Уемури, Фукуди,Унтербергера.

Ністагмографія (ністагм + греч. grapho писати, змальовувати) – метод дослідження ністагму, яке ґрунтується на графічній реєстрації рухів ока.

Відеоністагмографія – самий передовий метод ністагмографії, який відрізняється високою точністю, заощадженням часу для дослідження, відсутністю артефактів, не вимагає постійних додаткових витрат.

Авторами була висунута гіпотеза, що поєднання цих методів та розширення діапазону використаних випробувань розширить можливості виявлення ранніх порушень координації рухів.

Спеціалісти протягом 2001 року обстежили 149 хворих віком 39±15 рр., і виявлено, що:

  • у 36,24% стреси фігурували в якості основної причини;
  • у 30,87% причина невідома;
  • інші причини: травма голови, інфекція і т.д. – менше 10%.

Використовували поєднання краніокорпографії з відеоністагмографією та неврологічні випробування.

Знахідки у хворих були настільки різноманітними, що зробити якісну статистичну обробку не можливо, тому обмежились описом окремих випадків.

Хвора А., 24 р. Скарги на періодичні запаморочення та болі голови, огляд невролога не виявив патології. ККВНГ – при авторотаційному тесті зареєстрована конвергенція очей. Оскільки на комп’ютерній томограмі на зрізах ромбовидної ямки та варолієвого мосту не виявлено органічних змін, можна вважати виявлену ознаку функціональною.

Хворій рекомендовано лікування, спрямоване на корекцію присінкової (вестибулярної) функції та лікувальну фізкультуру, яка розвиває синергізм рухів очей при різних ситуаціях. За три місяці спостерігали зникнення даного симптому.

Хвора Б., 27 р.Скарги на погане самопочуття, запаморочення, дурноту, слабкість після перенесеного стресу. Загальноклінічне та неврологічне обстеження не виявили патології. ККВНГ – при випробуванні на діадохокінез зареєстровано діагональний ністагм. Оскільки на комп’ютерній томограмі на зрізах ромбовидної ямки та мозочка не виявлено органічних змін, вважали виявлену знахідку функціональною.

Хворій рекомендовані препарати, дія яких прицільно покращує функцію кори мозочка та лікувальна фізкультура на координацію рухів рук та очей. Симптом зник за один місяць тренування.

Хвора В., 26 р. Скарги на слабкість, періодичні болі голови, запаморочення. Загальноклінічне та неврологічне обстеження не виявили патології. ККВНГ – при випробуванні Уемури (стояння на одній нозі) супроводжувалось рухом протилежного очного яблука в медіальному напрямку. На комп’ютерній томограмі на зрізах верхньої порції варолієвого моста не виявлено органічних змін, тому вважали виявлену знахідку функціональною.

Хворій рекомендовані лікарські засоби для підтримки функції гальмівних невронів та фізкультура, спрямована на розвиток координації рухів нижніх кінцівок та очей. За півроку симптом зник.

Дослідження показали ефективність ККВНГ і автори пропонують широке використання цих методів в неврології для ефективного виявлення ранніх порушень координації рухів.

Спеціально для порталу «Страна Врачей»
По матеріалам авторів: Трінус К.Ф., Пелех О.Л.
Національна медична академія післядипломної освіти імені П.Л. Шупика

Правова інформація: htts://medstrana.com.ua/page/lawinfo/

«Информация для медицинских работников / первый живой профессиональный портал для практикующих врачей»