Вхід на сайт

Увійти Зареєструватись

«Информация для медицинских работников / первый живой профессиональный портал для практикующих врачей»

Вибір напряму медицини

Інформаційний блок
Розмір тексту
Aa Aa Aa

Поради лікарю - керівнику лікувально-профілактичним закладом з метою досягнення успіху

Чебан В.И. (додав(-ла) 23 января 2010 в 15:41)
Додати статью Роздрукувати

На думку американських спеціалістів, ці поради підвищать творчий потенціал, ініціативу працівників, будуть сприяти творчій обстановці, атмосфері доброзичливості і в кінцевому результаті підвищенню продуктивності праці.

  1. Візьміть на особисту відповідальність за створення організаційного клімату, де б заохочувались нововведення. Як би Вас гаряче не підтримували підлеглі, їх активність буде проявлятися тільки при умові висловлення Вашої особистої впевненості та зацікавленості щодо стимулювання ініціативи.
  2. Будьте винахідливі. Постійно шукайте нові форми організації праці, намагайтеся максимізувати творчу взаємодію між працівниками.
  3. Сконцентруйте Вашу увагу на тих сторонах організаційної культури, традиційних процедурах і нормах, які придушують чи обмежують ініціативу.
  4. Пам'ятайте, що творча атмосфера не проявляється сама собою, Ви повинні підготувати для неї відповідний грунт.
  5. Створіть атмосферу відкритості і свободи спілкування, щоб Ваші підлеглі хотіли ділитися ідеями та інформацією з Вами та один з одним. Підкреслюючи дистанцію між керівництвом і підлеглими, Ви залишитесь в ізоляції.
  6. Звільніться від пут старого (які відбули свій вік) стилю управління. Не займайтеся дріб'язковою опікою.
  7. Будьте готові до того, що зіткнетеся з інерцією і навіть з опором. Їх можна поступово подолати шляхом методичного і наполегливого переконання, що творча ініціатива потрібна для справи.
  8. Формулюйте нові завдання чітко, зрозуміло і наочно. Постійно тримайте їх на контролі виконання.
  9. Особливо виділяйте ті завдання, виконання яких потребує творчого підходу.
  10. Безжалісно звільняйтеся від вантажу старих продуктів, послуг, заходів, які тільки пожирають цінні ресурси, час і сили, але не сприяють розвиткові Вашої справи.
  11. Розподіляйте час і ресурси адекватно вимогам запровадження нововведень.
  12. Організуйте чи навчіть своїх підлеглих більшому сприйняттю нових ідей і передового досвіду.
  13. Вивчайте і враховуйте індивідуальні особливості своїх співробітників. Цінуйте здібності кожного окремо. Ставтеся до працівника як до експерта своєї галузі.
  14. Формулюйте цілі і завдання так, щоб вони якомога більше відповідали інтересам співробітників, які будуть брати участь у їх виконанні.
  15. Виявіть і зробіть акцент на ті стимули, які в найбільшій мірі сприяють зростанню самоповаги працівника і його бажання добиватися виконання поставленого завдання.
  16. Робіть все можливе для прояву індивідуальності та компетентності співробітників. Чим вища компетентність, тим більша трудова мотивація, ступінь самостійності, цінність трудового внеску, гнучкість, сфера спеціалізації.
  17. Доручайте Вашим співробітникам таку роботу, виконання якої викликало би у них почуття професійного і особистого задоволення. Без цього вони не будуть по-справжньому захоплені справою.
  18. Віддавайте перевагу проектам, які не виходять за рамки професійних інтересів співробітників.
  19. „Кидайте виклик“ підлеглим, доручаючи завдання, які вимагають від них трохи більше професіоналізму, ніж той, який вони вже встигли проявити.
  20. Гарантуйте ініціативним виконавцям, що вони будуть заохочені не гірше, ніж минулого разу.
  21. Допоможіть своїм підлеглим сприйняти нове завдання як виклик їх професійним якостям. Це спонукає їх в роботі і допоможе подолати труднощі.
  22. Переконайте всіх, що успішна кар'єра світить тим працівникам, які проявляють творчу активність.
  23. Заохочуйте плюралізм. Вибраний Вами стиль роботи не обов'язково кращий.
  24. Пам'ятайте, що не існує універсального стилю управління, який однаково підходить для здійснення керівництва різними людьми. Хороший керівник - це хороший психолог, який у потрібний момент вибирає або ліберальний, або демократичний, або авторитарний стиль управління.
  25. Скористайтеся великою різноманітністю способів використання трудових і матеріальних ресурсів для творчого вирішення проблеми.
  26. Фокусуйте підсилення на кінцевій меті, а не на значенні внеску кожного в її досягненні.
  27. Формулюйте завдання у присутності інших співробітників. Це допоможе виробити оптимальну програму її виконання.
  28. Заохочуйте повернення знову і знову до однієї і тієї ж проблеми доти, поки не буде знайдено оригінальний спосіб вирішення.
  29. Встановлюйте високі, але розумні стандарти роботи. Пам'ятайте, однак, що навіть найблагородніші цілі не повинні виходити за рамки технічних чи фінансових можливостей організації.
  30. Добийтеся такого відношення, коли вимога якості стане пронизувати всі етапи роботи.
  31. Без контролю за виконанням трудової дисципліни не обійтись, але в ідеалі він повинен бути в резонансі з почуттям відповідальності кожного працівника і його самодисципліною.
  32. Подумайте, як різні співробітники оцінюють свої власні творчі можливості і яким шляхом вони хотіли б їх реалізувати. У кожній організації є ініціативні та винахідливі люди. Складіть з них „мозкові команди“, які б допомагали у пошуку оригінальних рішень.
  33. Ретельно шукайте, підтримуйте і стимулюйте особистості, які від природи здатні до творчості.
  34. Чітко ставте завдання і приблизно окреслюйте бажаний результат. Визначайте першочергові напрямки роботи. Залучайте авторів ідеї до роботи при її реалізації. Задійте інших спеціалістів, які мають багатий досвід, можуть бути генератором ідей або здатні подати ту чи іншу проблему в оригінальному стилі.
  35. Здійснюйте керівництво методом переконання і стимулювання, а не методом прямого натиску і наказу. Встановлюйте чіткі рамки завдань, залишаючи місце для вільного потоку альтернативних варіантів його виконання.
  36. З самого початку формулюйте проблему широко, щоб дати можливість максимальному польоту фантазії. Підтримуйте менш структуровані підходи до рішення. Іноді допускайте безлад і розгардіяш.
  37. Відводьте досить часу на те, щоб ідея народилася і дозріла.
  38. Давайте працівникам більше свободи і самостійності в їх власній роботі. Як гірший варіант, визначте їм сферу спеціалізації і розширюйте її при нагоді.
  39. Намагайтеся уникати „авралів“ і не практикуйте завантажування співробітників понаднормовими питаннями, які обов'язково отримають скоростиглі відповіді.
  40. Побудуйте роботу таким чином, щоб творчо активні люди не отримували нові завдання надто часто. Разом з тим не давайте їм зациклюватися на одній проблемі.
  41. Створюйте вигідні організаційні умови для творчо активних співробітників, виділяйте їх як особливу категорію працівників, які виконують складну роботу першочергової вартості.
  42. Потурбуйтеся про те, щоб підлеглі мали доступ до необхідних ресурсів, інформації, експертної думки, які їм можуть знадобитися при творчому вирішенні проблеми.
  43. Заохочуйте ділові ігри. Вільний політ думки, фантазії, уяви - основа творчості. Перехід від атмосфери замкнутості до атмосфери свободи тягне за собою зміни у ділових взаємовідносинах між працівниками: під підпорядкованості до співпраці.
  44. Привчайте себе та інших не заперечувати ідею відразу, а спочатку пошукайте в ній раціональне зерно.
  45. Контролюйте ситуацію таким чином, щоб у колективі господарювала атмосфера взаємної поваги і як можна рідше виникали суперництво, підозра, недовіра.
  46. Виділяйте окремі приміщення, де б один чи кілька чоловік могли б залишатися на самоті, щоб подумати, поспілкуватися, відпочити.
  47. Заохочуйте розумний ризик. Без нього не можливий процес створення і запровадження нововведень.
  48. Проявляйте велику терплячість до помилок та промахів інших.
  49. Не карайте надто суворо. Часто суворість стягнення в декілька разів перевищує величину заохочення. А інколи, як це не парадоксально, стягнення за помилку перевищує стягнення за те, що людина нічого не робить. У той же час, поступившись один раз, людина може втратити віру в свої здібності. Заохочуйте за успіхи та ігноруйте промахи, наскільки це можливо.
  50. Зведіть нанівець страх бути покараним, якщо нова оригінальна ідея отримає повний крах.
  51. Завжди давайте зрозуміти, що якщо ідея не прийнята чи не розробляється, це не значить, що вона зовсім погана. Немає нічого гіршого для творчої особистості, як усвідомлення того, що зусилля витрачені марно.
  52. Керівники, чиї зусилля спрямовані на уникнення помилок, часто „разом з водою виливають і дитину“. Оцініть оригінальність ідеї. Спочатку ставлення завжди повинно бути позитивним. Тому при розгляді нової ідеї потрібно спочатку вивчити всі її позитивні аспекти і переваги, і тільки зробивши це, прикиньте, як її можна здійснити і які при цьому виникнуть труднощі.
  53. Час від часу дозволяйте підлеглим здійснювати їх недолугі ідеї, при цьому не налітайте на них з критикою. Однак, встановіть розумні межі у прийнятті помилкових рішень.
  54. Пам'ятайте, що „на помилках вчаться“. Зі всього отримайте корисні уроки.
  55. Використовуйте критику, нехай навіть конструктивну, обережно і в обмежених дозах. Розмовляйте спокійно і доброзичливо.
  56. Своїми діями і ставленнями завжди демонструйте, що Ви „за“ своїх підлеглих, а не „проти“ них. Більшість менеджерів настільки обмежені інструкціями та вимогами „зверху“, що всяка нова ідея чи пропозиція сприймається ними як ще один аналогічний опус.
  57. Намагайтеся бути щирим і доброзичливим. Поцікавтесь, яка у підлеглих склалася думка про Вас і як її можна покращити.
  58. Допоможіть підлеглим працювати більш самостійно, переборовши їх страх і невпевненість.
  59. Добивайтеся підсилення влади шляхом її поділу. Придумайте спосіб колективного керівництва.
  60. Заслужіть репутацію розумної, винахідливої людини, а не просто начальника і шефа.
  61. Будьте лояльні у ставленні до своїх підлеглих і знайдіть спосіб підтримки їх лояльності відносно Вас. Лояльності не можна досягти з допомогою подачок чи примушувань. Це є результат взаємної поваги, яку можна заслужити тільки під час щоденної спільної роботи.
  62. Будьте симпатичною, приємною і вимогливою до себе людиною, серйозним, відвертим, іронічним і передбачливим залежно від ситуації. Уважно вислухайте підлеглих і щиро смійтеся разом з ними.
  63. Відчувайте різницю між наполегливістю та агресивністю і ведіть себе відповідно.
  64. Будьте буфером між підлеглими і вимогами та проблемами, які надходять ззовні.
  65. Давайте можливість співробітникам самим приймати рішення.
  66. Максимально залучайте творчо активних співробітників у процесі вироблення рішень і формулювання довготривалих планів.
  67. Розширюйте обмін інформацією всередині організації.
  68. Стимулюйте, заохочуйте і розвивайте, а не обмежуйте ініціативу.
  69. Добивайтеся того, щоб співробітники завжди розуміли мету і поточні завдання організації, а також значення свого власного внеску у справу їх виконання.
  70. Удосконалюйте і оновлюйте методи матеріального і морального заохочення за творчий внесок та ініціативу. Гонитва за владою, посадами, високою оплатою інколи породжує скритність, кон'юнктурщину, інтриганство, конформізм тощо. Це підриває атмосферу творчості.
  71. Удоскональте порядок просування службовою драбиною так, щоб співробітники всіх рангів підвищувались на посадах виключно за їх ділові заслуги.
  72. Зробіть критерій творчої активності одним з основних у системі заохочення працівників.
  73. За виняткові успіхи у творчості як заохочення надайте співробітникам додатковий час для відпочинку.
  74. Особисто дякуйте за хорошу роботу. При цьому особливо відзначте індивідуальний внесок працівника, а не всього його відділу чи всієї групи.
  75. Демонструйте досягти успіху публічно і наочно, наприклад, у формі яскравих плакатів-діаграм.
  76. Організуйте грамоту чи подяку від вищого керівництва організації за особливі заслуги.
  77. Добийтеся того, щоб людина, яка проявила себе активно, потрапила на сторінки газет.
  78. Розвивайте систему комунікацій всередині організації. Це канал розповсюдження інформації щодо перспективних планів, які підкреслюють ініціативу.
  79. Створіть умови для спілкування творчо думаючих співробітників у міждисциплінарних проблемах. Зводьте разом працівників з різними поглядами на проблеми й різною спеціалізацією.
  80. Проводьте спільні наради управлінського апарату з виробничим штатом, де б працівники могли відкрито обговорювати спільні питання.
  81. Якщо в роботі допущені помилки, зробіть у себе помітки і підготуйте щось на зразок навчального зайняття на тему, як їх уникнути чи подолати у майбутньому.
  82. Підвищуйте кваліфікацію Ваших співробітників, організовуючи курси обміну досвідом.
  83. Сприяйте свободі комунікації і залученню до цього процесу якомога більшої кількості людей.
  84. Проводьте зустрічі і особисті розмови з обговоренням того, які можливості варто реалізувати в першу чергу з обов'язковою прив'язкою розмови до конкретної нововведеної ідеї.
  85. Бар'єри (перешкоди) між підрозділами повинні бути рухомими і легко здоланими. Це буде сприяти міждисциплінарному підходу до вирішення проблем. Не допускайте суперництва між підрозділами.
  86. Хоча „одна голова добре, а дві краще“ і колективна творчість більш продуктивна, не заважайте роботі одинаків, які виказують ідеї, протилежні ідеям більшості.
  87. Персоніфікуйте подяки і винагороди за внесок у вирішенні завдань.
  88. Схвалюйте і підтримуйте плюралізм ідей і думок, незалежно від того, хто їх автор.
  89. Ставте співробітників до відома щодо скарг чи нарікань, які на них поступили, для того, щоб разом знайти компроміс.
  90. Час від часу запрошуйте спеціалістів психологів, соціологів, управлінців, які професійно займаються питаннями створення творчої атмосфери в колективі для проведення спеціальних навчальних занять.
  91. Призначайте чи висувайте на керівні посади людей, які здатні виявити і підтримати творчі здібності та ініціативу інших.
  92. Удосконалюйте свої власні творчі здібності, відвідуючи навчальні заняття, читаючи спеціальну літературу, беручи участь в ділових іграх.
  93. Заохочуйте наміри працівників висловлювати ідеї, що відносяться тільки до їх прямих обов'язків, але й до більш широкого кола питань.
  94. Створіть умови для негайного запровадження ініціативи у конкретній ідеї пропозиції та справи. Не можна сидіти і чекати, склавши руки.
  95. Створіть організаційний механізм розробки і запровадження ідеї нововведення.
  96. Підтримуйте своєю рекомендацією ініціативу Ваших підлеглих, які направляються до вищого керівництва. Забезпечуйте зворотній зв'язок.
  97. Підтримуйте і сприяйте становленню неформальних відносин між вищим керівництвом організації та авторами оригінальних ідей.
  98. Поцікавтеся настроями працівників, які недавно прийшли до колективу, а також його ветеранів.
  99. Подумайте, чим можна відродити зацікавленість до роботи у співробітників, які відчувають, що вони вже повністю виклалися.
  100. Не розглядайте стимулювання творчої ініціативи як якісь додаткові хитрощі, зробіть це частиною загальної управлінської політики.
Джерело:  УкрМедПатентИнформ

Правова інформація: htts://medstrana.com.ua/page/lawinfo/

«Информация для медицинских работников / первый живой профессиональный портал для практикующих врачей»