Вхід на сайт

Увійти Зареєструватись

«Информация для медицинских работников / первый живой профессиональный портал для практикующих врачей»

Вибір напряму медицини

Інформаційний блок
Розмір тексту
Aa Aa Aa

Що таке охорона здоров’я в Україні?

Ковтонюк Павел (додав(-ла) 22 января 2010 в 14:09)
Додати статью Роздрукувати

Українське населення убивають із швидкістю приблизно на 400 тис. людей на рік. Головні убивці: серцево-судинні та онкологічні захворювання. Чи може охорона здоров’я зупинити ці вбивства?

Спочатку варто запитати: а вона повинна? У сучасному дуже поширеному розумінні української охорони здоров’я – ні. Чому? А давайте поміркуємо, що таке охорона здоров’я в Україні.

Охорону здоров’я в Україні уявляють приблизно так:

1. Охорона здоров’я – це практично на 100% медицина. Це слова-синоніми. Мережа закладів, лікарі, медичні послуги, обладнання – ці слова асоціюються з охороною здоров’я більше, ніж попередження, харчування, навколишнє середовище тощо.

2. Охорона здоров’я – це практично на 80% фінансова сфера. Переважна більшість питань, які стоять перед українською охороною здоров’я пов’язані з грішми: як перерозподіляти, як залучати, скільки платити, як збільшити фінансування, які у кого зарплати і т.д.

3. Структурно охорона здоров’я – це на 80% нерухомість, на 19,998% – лікарі та на 0,002% – пацієнти. ЛПУ -вмістилища ліжкомісць – це головна одиниця охорони здоров’я. Ліжкомісця обслуговують лікарі та амортизують пацієнти.

Охорона здоров’я України – це майже повністю система фінансування медичної нерухомості та персоналу, що її обслуговує. Чи входить в межі повноважень такої системи знизити захворюваність та смертність? Ви самі розумієте.

Чи повинно входити? Так! Але що для цього робити?

1) Говорити про це. Ніхто, на скільки я пам’ятаю, ще не ставив перед охороною здоров’я цілей пов’язаних безпосередньо з хворобами і їх подоланням. Час зробити це. Необхідно, щоб у спеціалістів і громадян вуха боліли не від розмов про страхування, а від розмірковувань та стратегій, як подолати серцево-судинні та онко- захворювання.

2) Припинити ідентифікувати охорону здоров’я з медициною. Максимум, що може зробити сьогоднішня медицина із жертвами хвороб-убивць: трішки продовжити їх життя після першого невдалого замаху. В іделі медицина може значно більше, але все одно найголовніша  роль у подоланні цих хвороб лежить на службах громадського здоров’я, яких в Україні я не знаю жодної.

3) Визнати, що фінансова функція – це дуже важлива, але обслуговуюча роль охорони здоров’я. Вона обслуговує досягнення результатів для здоров’я і не є самоціллю. За цією логікою розробляючи різні моделі страхування необхідно в першу чергу брати до уваги а) чи допоможе страхування взагалі подолати захворюваність б) яка з моделей найкраще допоможе в цьому.

4) Припинити ріелторський бізнес (не дуже успішний, по правді кажучи) і спрямовувати ресурси не на ліжка, а на програми і стратегії. Якщо нерухомість допомагає в програмах подолання тих чи інших стратегічних захворювань – фінансувати її, якщо ні – не фінансувати її.

Охорона здоров’я повинна охороняти здоров’я. Якщо вона цього не робить її треба або змінювати, або переназвати.

http://healthcare.management.com.ua/2009/04/16/scho-take-ohorona-zdorovya-v-ukrajini/

Правова інформація: htts://medstrana.com.ua/page/lawinfo/

«Информация для медицинских работников / первый живой профессиональный портал для практикующих врачей»