Вхід на сайт

Увійти Зареєструватись

«Информация для медицинских работников / первый живой профессиональный портал для практикующих врачей»

Вибір напряму медицини

Інформаційний блок
Розмір тексту
Aa Aa Aa

Місце фармкомпаній у охороні здоров’я

Ковтонюк Павел (додав(-ла) 22 января 2010 в 13:58)
Додати статью Роздрукувати

Фармкомпанії – цікаві суб’єкти. Вони ніби і є в охороні здоров’я, а з іншого боку ніби їх і немає.

На рівні обивательських розмов з’являються вони здебільшого у “дискусіях” по оголошенню чергової священної війни тим, хто “довів медицину до такого стану”. В цих розмовах жадібні фармкомпанії стоять в одному ряду з клятими корупціонерами і недалекими політиками. В інших “дискусіях” – про струкутру і призначення охорони здоров’я фармкомпанії зникають, поступаючись місцем самовідданим, але бідним лікарям і благородним керівним органам, які контролюють самовідданих лікарів і розподіляють між ними кошти.

Підсумок такий: фармкомпанії відіграють важливу, але якусь незрозумілу роль в охороні здоров’я. Що ж, давайте спробуємо почати її розуміти.

Почнемо наше розуміння з того, що під “фармкомпаніями” розуміють цілий ряд доволі різних за своєю суттю і роллю організацій. В українській реальності можна зустріти такі головні різновиди фармкомпаній: виробники препаратів, представництва виробників препаратів, дистриб’юторів препаратів. Яку роль кожен з них відіграє у великій виставі  під  назвою “лікування пацієнтів”?

Почнемо з кінця. Дистриб’ютори. На мою думку, вони найближчі за своює роллю до аптек і забезпечують в основному наявність фармпрепаратів на ринку. Простіше кажучи, щоб людина могла піти до найближчої аптеки і знайти там той препарат, який їй потрібен. Або лежачи на лікарняному ліжку заспокоїтися думкою, що необхідний препарат закуплено лікарнею і не доведеться замовляти його самостійно. Хоча така роль дуже необхідна, для пацієнта дистриб’ютори навряд чи створюють якусь визначну цінність. Якщо вже продовжувати театральні аналогії, то дистриб’ютори просто помагають вам купити квиток на виставу.

Представництва фармкомпаній. Розклеюють афіші і рекламують заїжджих зірок. Щоб люди купили квиток на “Аїду”, вони повинні знати, хто там грає і чим хороша постановка. По-суті, для пацієнтів представництва також роблять мало. Завдяки їм ми знаємо назви безрецептурних препаратів, а лікарі знають назви рецептурних. Мета представництва – представляти, а не лікувати.

А лікують виробники. Виробники – це спів-постановники вистави. На медичній мові вони – співрозробники стратегії лікування. І, я б сказав, що питання “хто більше впливає на стратегію лікування – лікар чи виробник препарату (технології)?” є відкритим. Так, лікарі роблять вибір між варіантами лікування, але саме виробники визначають перелік варіантів. Виробники дуже серйзоно впливають на кінцеву мету охорони здоров’я – забезпечити дешевше і результативніше лікування медичного стану пацієнта. Важіль їх впливу – лікувальна технологія, яка матеріалізується у ліки. Лікар же є користувачем і застосовувачем технології. Зворотній зв’язок від лікарів до фармвиробників здатен робити технології ефективнішими (результативнішими медично і дешевшими фінансово).

На мою думку, якщо ми дивимося на систему охорони здоров’я як на систему створення результату для пацієнта, то фармкомпанії, а саме виробники відіграють в ній одну з визначальних ролей. Вони в дуже великій мірі задають логіку лікування. Зв’язок виробників та лікарів може впливати на зменшення вартості та збільшення результативності лікування. Для цього як мінімум ці гравці не повинні дистанціюватися і відчувати себе частиною однієї гри.

http://healthcare.management.com.ua/2009/02/27/mistse-farmkompanij-u-ohoroni-zdorovya/

Правова інформація: htts://medstrana.com.ua/page/lawinfo/

«Информация для медицинских работников / первый живой профессиональный портал для практикующих врачей»