Вхід на сайт

Увійти Зареєструватись

«Информация для медицинских работников / первый живой профессиональный портал для практикующих врачей»

Вибір напряму медицини

Інформаційний блок
Розмір тексту
Aa Aa Aa

У лікарнях закінчується запас ліків

Андрей Набоков (додав(-ла) 14 февраля 2010 в 10:32)
Додати новость Роздрукувати

В Україні зложилася патова ситуація. У зв'язку з тим, що в країні дотепер не прийнятий бюджет, страждають найважливіші галузі. Так, періодично на недостачу грошей скаржаться всі державні установи. Тепер про критичну ситуацію заговорили медики.

- Справа в тому, що поки ми живемо по системі 1/12: щомісяця місто витрачає суму, рівну 12-й частини торішнього бюджету, - розповідає "КП" начальник головного управління здравоохранения Львівської облдержадміністрації Віктор Кимакович. - І гроші на закупівлю ліків просто "летять". Адже торішні ціни по бюджеті вже давно не актуальні. Зараз ліки здійнялися в ціні в півтора^-два разу. У підсумку ті запаси, які ми зробили щоб уникнути непередбачених ситуацій, висихають. Незабаром Львівщина може відчути на собі катастрофічну недостачу лікарських препаратів. Адже на старих запасах ми протримаємося ще максимум місяць. Після цього лікувати буде попросту нема чим. За словами пана Кимаковича, цього року бюджет медичної галузі на Львівщині збільшився фактично на 10%, з них 15% - підвищена зарплата медиків.

- Якщо торік загальна сума, передбачена на медичні установи області, досягала майже 500 мільйонів гривень, те, відповідно до схеми, ми за три місяці одержуємо близько 124 млн. грн. А цього недостатньо. Дивитеся, торік на закупівлю медикаментів ми витратили 75 мільйонів гривень, а на перший квартал цього року нам виділили вес-те 16,8 мільйона. До речі, медики вгадували такий хід розвитку подій і робили стратегічні запаси. Першою справою залишили "на потім" паливо для машин, деякі необхідні ліки. Крім цього, на 3-4 місяця на Львівщині є запас інсуліну, протитуберкульозних і гемодиализных препаратів. Але й ці н/з швидко розходяться.

- У бюджеті на наступний рік ми заклали різницю подорожчання ліків, але, видимо, цей документ будуть не раз переглядати, - продовжує пан Віктор. - Тому якщо нам виділять необхідну суму, недостачі фінансування не буде, - сподівається пан Кимакович. Лікарі поки ще недостачі ліків не відчувають. Як розповів "КП" головлікар Львівської комунальної станції невідкладної допомоги Наталія Поважук, поки всі працюють у звичайному режимі, і з ліками - порядок. Як буде надалі , ніхто вгадувати не береться.

Джерело: Presіdent.org.ua

Правова інформація: htts://medstrana.com.ua/page/lawinfo/

«Информация для медицинских работников / первый живой профессиональный портал для практикующих врачей»