Вхід на сайт

Увійти Зареєструватись

«Информация для медицинских работников / первый живой профессиональный портал для практикующих врачей»

Вибір напряму медицини

Інформаційний блок
Розмір тексту
Aa Aa Aa

В Україні повернуться до обов'язкового медичного огляду

Валерий Кидонь (додав(-ла) 9 февраля 2010 в 13:46)
Додати новость Роздрукувати

В умовах реформування медичної галузі особливого значення повинна набути зміна пріоритетів та філософії в питанні охорони здоров'я. На думку Міністра охорони здоров'я України Василя Князевича, необхідно навчитися дбати про здоров'я не на етапі лікування, а на етапі профілактики захворювань.

В проекті реформ, який розробило Міністерство охорони здоров'я, на перше місце виходить популяризація здорового способу життя, вчасних звернень до сімейного лікаря та регулярних медоглядів задля особистого контролю за станом здоров'я. Серед іншого особливий акцент робиться на необхідності проведення в державі суцільної диспансеризації.

Аби цей крок можна було втілити в життя, МОЗ України пропонує розробити державний клінічний протокол обстеження громадян, єдину програму інформаційної системи проведення диспансеризації населення. Зокрема, протокол має визначати особливості проведення обстеження в залежності від статі, віку, місця проживання, наявних та минулих захворювань, способу життя, особливостей професійної діяльності та іншої інформації. Крім того, єдина програмна інформаційна система проведення диспансеризації буде включати в себе: індивідуальні картки стану здоров'я громадян та обліку диспансеризації - так звані "медичні паспорти" або "електронні медичні паспорти" та єдиний реєстр проходження диспансеризації громадянами.

У разі запровадження медичної реформи держава також візьме на себе зобов'язання по створенню порядку організації диспансеризації населення, ефективної системи динамічного спостереження за громадянами та прийняття нормативно-правових актів, що регламентують проведення профоглядів, затвердження необхідних державних програм.

Головною відповідальною особою в проведенні диспансеризації стане сімейний лікар. Саме він визначатиме для кожного із своїх пацієнтів індивідуальну програму проведення диспансеризації, базуючись на розробленому протоколі. За підсумками медогляду лікар зможе призначити основні лікувально-оздоровчі заходи. Наприклад, застосувати ліки чи фізіотерапію, рекомендує санаторно-курортне лікування. У разі необхідності він направить пацієнта і на більш складний, вторинний рівень медичної допомоги.

Слід відзначити, що в новій системі координат медичної галузі, яку планується урядом створити в України, статус сімейного лікаря кардинально зміниться, адже і моніторинг, і індивідуальні програми профілактики захворювань будуть в його руках.

Міністерством охорони здоров'я України розробляються критерії оцінки ефективності роботи сімейного лікаря у частині проведення диспансеризації, його відповідальності за моніторинг здійснення всіх намічених профілактичних заходів, а також система матеріального стимулювання сімейного лікаря, напряму пов'язана із профілактичною діяльністю.

На рівні держави також є розуміння того, що для надання громадянам послуг оздоровчого характеру необхідно створити оздоровчі установи: тренажерні зали, басейни, впорядкувати спортивні майданчики за типовими проектами. Разом з тим, для пропаганди здорового способу життя різним міністерствам та відомствам доведеться об'єднати зусилля: і Міністерству у справах сім'ї, молоді та спорту, і Міністерству освіти, і Міністерству охорони здоров'я.

Аби спонукати українців до здорового способу життя Міністр охорони здоров'я України Василь Князевич пропонує і більш кардинальні кроки, які застосовуються в розвинених країнах: "Вважаю, що необхідно прийняти ряд законодавчих актів, які б з одного боку стимулювали громадян до проходження диспансеризації і дотримання здорового способу життя, а з іншого боку, - встановлювали більш жорсткі умови для громадян, які не турбуються про стан свого здоров'я. Наприклад, необхідно законодавчо обмежити можливості таких осіб у страхуванні, кредитуванні, прийомі на роботу, навчанні тощо". Міністр переконаний, що така практика змінить радянську психологію особистої безвідповідальності та пасивного очікування турботи з боку держави на усвідомлення персональної зацікавленості в збереженні власного здоров'я.

Правова інформація: htts://medstrana.com.ua/page/lawinfo/

«Информация для медицинских работников / первый живой профессиональный портал для практикующих врачей»