Вхід на сайт

Увійти Зареєструватись

«Информация для медицинских работников / первый живой профессиональный портал для практикующих врачей»

Вибір напряму медицини

Інформаційний блок
Розмір тексту
Aa Aa Aa

Фактори прогресу в житті та здоров’ї сучасної людини

Трінус К.Ф. (додав(-ла) 16 марта 2010 в 10:44)
Додати статью Роздрукувати

Життя сучасної людини принципово відрізняється від життя наших близьких предків. За останні п’ятдесят-сто років змінився образ міст і сіл, дороги, телефони, радіо та телебачення, транспорт, миючі засоби та продукти харчування – все це продукти прогресу. Якщо спробувати зробити їх класифікацію то можна виділити основні фактори прогресу: інформація, електромагнітне випромінювання, хімічні продукти та швидкості. Скрізь і всюди ми критикуємо їх та даємо інформацію про негативний вплив цих факторів, не даючи собі звіту про патофізіологічні механізми такого впливу.

Дозвольте навести пару прикладів. Хвора скаржиться на постійні страхи, страх залишатись наодинці вдома, страх вийти на вулицю, панічний страх смерті. П’ятий рік на гідазепамі, останній рік потребує більших доз. Перелякана підвищенням дози невролептика, звернулась до лікаря. Виявилось, що вона проживає на шістнадцятому поверсі 20-поверхового будинку, поруч з шахтою ліфта, яка генерує інфразвук. Переселення до іншого будинку без ліфта на перший поверх призвело до повного одужання. Другий приклад: до літньої жінки вночі ломився в двері п’яний, що переплутав двері квартири. На ранок у жінки розвинувся геморраґічний панкреатит. Коли лікарі героїчно вилікували панкреатит, у неї з’явилась гіпертонія, аритмія, які лікарі успішно виліковували. Жоден з лікарів не подумав, що у хворої внаслідок стресу виникло перезбудження окремих мозкових центрів, яке потрібно коректувати не психотропними препаратами.

В мас-медіа величезна кількість статей про шкідливість комп’ютерних ігор, при цьому, замовчується факт, що ці ігри використовують для лікування та реабілітації хворих. Цукор – біла смерть, а що він використовується для лікування алкоголізму, де написано? Хто звертав увагу на те, що брак звичайної солі в раціоні призводить до розвитку грибкових захворювань? Де вказано, що коли після напруженого робочого дня проїхатись на автомобілі, людина почуває себе значно краще, навіть артеріальний тиск нормалізується?

І нарешті, виникає питання, до чого прагне сучасна людина? Однозначно, що не до простого виживання, а до кольорового життя, задоволення. І тут випливає задача лікаря, яка полягає в тому, щоб розібратись у величезному потоці нових продуктів прогресу, визначенні основних діючих на живі істоти факторів, оцінити ризики та позитивні їхні впливи і допомогти хворому пристосуватись до нового стилю життя. Крім людини хворої, людини здорової, людина має бути щасливою!

Правова інформація: htts://medstrana.com.ua/page/lawinfo/

«Информация для медицинских работников / первый живой профессиональный портал для практикующих врачей»