Вхід на сайт

Увійти Зареєструватись

«Информация для медицинских работников / первый живой профессиональный портал для практикующих врачей»

Вибір напряму медицини

Інформаційний блок
Розмір тексту
Aa Aa Aa

Лікування і стійка ремісія при катаральних колітах

Кордоба Б.М., Кордоба М.Т. (додав(-ла) 2 марта 2010 в 10:18)
Додати статью Роздрукувати

Коліт - це запалення слизової оболонки товстої кишки. Катаральний коліт - це тільки стадія, яка триває приблизно два-три дня. При цьому, відзначається набрякання слизової оболонки низхідного відділу тонкої кишки. На набряклій ділянці з'являються ділянки крововиливу і некрозу.

Якщо у хворого запори, поноси, болі в животі, болі в прямій кишці, неприємні відчуття в прямій кишці та анальній ділянці запідозрюємо коліт. Для виключення або підтвердження органічних змін в ободовій кишці, визначення можливих етіологічних факторів лікарі робили бактеріологічний аналіз калу, ректоскопію, а також колоноскопію або ірригоскопію. Інколи для підтвердження наявності вторинної природи коліту обстежували шлунок, печінку, підшлункову залозу, нирки.

Щорічно проктологічний кабінет приймає 3500-4000 пацієнтів, з них 10-12% хворих катаральним колітом (дивертикульоз, ускладнений катаральним колітом, синдром подразненої кишки, спастичний запор, функціональний понос).

За рік амбулаторно проліковано 356 (96%) пацієнтів з катаральним колітом з 370 діагностованих. Призначались салазосульфопрепарати, препарати кальцію, антигістамінні, заспокійливі, вітамінні препарати.

Велике значення має повноцінне харчування, дієта яка передбачає виключення з їжі алергізуючих продуктів. При ураженнях прямої кишки та сигми призначали лікувальні клізми з відвару ромашки, а при свербінні рекомендували кортікостероїдну мазь та свічки. У 90% лікованих відмічено добрий ефект, а у 10% - задовільний.

Для стійкої ремісії в кінці лікувального етапу рекомендували сбалансовану дієту з виключенням алергізуючих продуктів, що витікало з анамнезу та спостереження за хворими.

Правова інформація: htts://medstrana.com.ua/page/lawinfo/

«Информация для медицинских работников / первый живой профессиональный портал для практикующих врачей»