Вхід на сайт

Увійти Зареєструватись

«Информация для медицинских работников / первый живой профессиональный портал для практикующих врачей»

Вибір напряму медицини

Інформаційний блок
Розмір тексту
Aa Aa Aa

Що важливо знати про медицину після реформи?

Ковтонюк Павел (додав(-ла) 30 января 2010 в 11:39)
Додати статью Роздрукувати

Реформа не може проводитися заради самої реформи. Коли ідеться про зміни в охороні здоров’я, головне питання, яке повинно бути вирішене: що отримають і чого не отримають пацієнти в результаті змін. В Україні, де бюджет охорони здоров’я дуже скромний, це питання більш ніж актуальне. Але чомусь реформатори в нашій країні говорять про це найменше.

Такого не скажеш, наприклад, про американців, які найменше у світі шкодують грошей на охорону здоров’я. У світлі реформи, яка повинна зробити медицину у США більш соціалізованою, їх турбує раціонування допомоги. Їх турбує, наприклад, що держава, яка платить за їх лікування найбільше, не зможе дозволити собі оплату дорогого і ризикованого лікування в онкології.

А от українців це не турбує. Чи буде держава оплачувати лікування все більш поширених онкологічних хвороб в результаті реформи? Нам (в тому числі спеціалістам) немає діла до цього. Набагато цікавішими є більш глобальні питання: який механізм фінансування державного страхування? яким буде статус відомчих ЛПУ? яке відомство буде розпоряджатися бюджетними коштами? і т.ін.

У нас немає чіткого уявлення, що буде забезпечувати охорона здоров’я в майбутньому, а що ні. Разом з тим, навряд чи ми на наші податки зможемо покрити багато своїх потреб в охороні здоров’я. Тут не можна бути наївними. За будь-якої конфігурації реформи українцям треба бути готовим до серйозних обмежень. Якими будуть ці обмеження? Як держава зможе допомогти пацієнтам витримати їх: що покрити, що співфінансувати? Ось що важливо, ось на чому треба зосередитися усім, хто бере участь у реформах.

http://healthcare.management.com.ua/2009/04/21/scho-vazhlyvo-znaty-pro-medytsynu-pislya-reformy/

Правова інформація: htts://medstrana.com.ua/page/lawinfo/

«Информация для медицинских работников / первый живой профессиональный портал для практикующих врачей»