Вхід на сайт

Увійти Зареєструватись

«Информация для медицинских работников / первый живой профессиональный портал для практикующих врачей»

Вибір напряму медицини

Інформаційний блок
Розмір тексту
Aa Aa Aa

Респіраторний дистрес-синдром дорослих при гострому деструктивному панкреатиті

Невзгода Александр (додав(-ла) 29 декабря 2009 в 13:41)
Додати статью Роздрукувати

Авторами проведено морфологічне дослідження легень пацієнтів, що лікувалися з приводу панкреонекрозу та померли на різних етапах захворювання. В усіх випадках знайдено ознаки респіраторного дистрес-синдрому дорослих. Патологічні зміни були підставою розробки комплексної програми лікування респіраторного дистрес-синдрому дорослих при панкреонекрозі. Точна діагностика та патогенетично обґрунтована інтенсивна терапія підвищує шанси одужання пацієнтів із РДСД.

Гострий деструктивний панкреатит (ГДП) належить до захворювань, що нерідко ускладнюються гострою респіраторною недостатністю, зумовленою розвитком респіраторного дистрес-синдрому дорослих (РДСД). Значні ураження респіраторного апарату при панкреонекрозі спричиняються:

  • протеолітичними і ліполітичними ферментами;
  • компонентами систем комплементу, гемостазу і фібринолізу;
  • цитотокінами і медіаторами запалення, активованими нейтрофілами.

На фоні розвитку дихальної недостатності летальність при панкреонекрозі катастрофічно підвищується і сягає 80%.

Прогрес у вивченні патогенезу РДСД в клінічному аспекті залишається відкритим питанням профілактики та результативного лікування вказаного ускладнення гострого панкреатиту.

Для вивчення морфологічних проявів і клінічних особливостей РДСД при деструктивному панкреатиті для оптимізації лікувальних підходів авторами було досліджено випадки 63-х хворих на панкреонекроз, що перебували на стаціонарному лікуванні в клініці загальної хірургії Львівського державного медичного університету впродовж 1994-1998 років.

  • маніфестацією гіпоксії (задуха в спокої, ціаноз, тахіпное, гіпоксемія);
  • наявністю вторинних рентгенологічних легеневих симптомів панкреатиту та РДСД (білатеральні вогнищеві дифузні затемнення різної інтенсивності, посилення периваскулярного і перибронхіального рисунків, зниження прозорості легеневих полів).

Патоморфологічне вивчення ґрунтувалося на результатах аутопсійного дослідження легень 17-ти померлих пацієнтів.

Гістологічне дослідження проводилося із фарбуванням препаратів гематоксилін-еозином та селективним визначенням фібрину за методом Д. Зербіно і Л. Лукасевич.

При дослідженні отримали наступну картину.

При патоморфологічному вивченні виокремлено дві групи хворих, враховуючи істотні відмінності у тривалості процесу на момент летального висліду.

До 1-ї групи віднесено 7 осіб із початком альтеративно-запальних змін у ПЗ та заочеревинному просторі в ранніх фазах захворювання.

До 2-ї групи віднесено 10 осіб, що померли в пізні терміни від гнійно-септичних ускладнень панкреонекрозу.

В усіх випадках мікроскопічно виявлено ознаки РДСД, що спостерігалися як в осіб, які померли у фазі ферментної інтоксикації, так і в померлих у фазі септичних ускладнень.

Прояви РДСД були представлені наступними патогістологічними змінами:

  • стромальним та інтерстиціальним набряком із потовщенням перивазального простору, інтраальвеолярними геморагіями;
  • розповсюдженим інтраальвеолярним набряком, дилятацією альвеол із заповненням їх просвіту ексудатом;
  • наявністю гіалінових мембран у порожнинах альвеолярних ходів;
  • інтраальвеолярними депозитами фібрину з лейкоцитарним інфільтратом;
  • дилятацією кровоносних капілярів респіраторного відділу із заповненням їх еритроцитами (сладж-феномен), тромбоцитарними аґреґатами, скупченням нейтрофілів.

Відмінності між змінами, що настали у фазі ферментемії, та змінами легень при септичних ускладненнях, були більше кількісного аніж якісного характеру.

Так, у пацієнтів, що померли на фоні септичних ускладнень, при збереженні генералізованого типу, ураження внутрішньоальвеолярні геморагії та депозити фібрину були більш розповсюдженими. Окрім того, у респіраторній зоні нагромаджувалися нейтрофіли, що створювало картину гнійної вогнищевої пневмонії, а в просвітах бронхів визначався гнійний вміст. Спостережено також ознаки рецидивного перебігу уражень, одночасне виявлення організованого внутрішньоальвеолярного фібрину із карніфікацією груп альвеол, наявність організованих судинних тромбів поряд із набряково-геморагічними та коагулопатичними ознаками загострення.

За результатами клінічного вивчення констатовано, що у контингенті хворих на ГДП із дихальною недостатністю летальність була 84%, в тому числі становила 100% у групі осіб із ранньою та стійкою респіраторною дисфункцією.

Необхідно зауважити, що фатальний перебіг захворювання у вказаних випадках супроводжувався поєднанням дихальної та інших видів органної недостатності. Водночас, у 4-х пацієнтів, які вижили, респіраторна недостатність мала епізодичний характер і піддавалася терапії.

Результати клінічного і патоморфологічного вивчення були підґрунтям розробки схеми комплексної профілактики і лікування РДСД (табл. 1).

Лікування респіраторного дистрес-синдрому дорослих при панкреонекрозі

Таблиця 1

реперфузія легеневої тканини
  • нестероїдні протизапальні засоби (індометацин, диклофенак)
  • антиагреганти (пентоксифілін, дипірідамол)
  • антикоагулянти (гепарин)
підтримка оксигенації тканин
  • зволожений кисень
  • ШВЛ із ПТКВ; Fi O2 <0,6 (при Pa O2 < 60 mm Hg)
  • гемотрансфузії (еритромаса при Ht < 0,3)
корекція гемодинаміки
  • дофамін (< 10 мкг/(кг хв)
попередження ускладнень
  • антибактеріальна терапія
  • раннє ентеральне (зондове) харчування
  • інгібітори протеаз
хірургічне лікування
  • пункційне дренування черевної порожнини
  • кишкова декомпресія (ентеростомія)
  • адекватна санація заочеревинного простору

Заходи запобігання розвитку РДСД доцільно розпочинати усім пацієнтам із гострим панкреатитом, враховуючи складнощі ствердження ступеня ураження підшлункової залози у ранні терміни захворювання, а також однотипний характер ураження легень при набряковому і деструктивному панкреатиті.

Дані результати лікування збігаються з даними літератури про високу летальність (37-80%) при ГДП, ускладненому ПОН із домінуванням легеневої.

Для підвищення ефективності терапії РДСД необхідно враховувати, що зазначена патологія є нероздільною проблемою реаніматології та хірургії. Це змушує акцентувати увагу на двох моментах:

  • по-перше, ефективне хірургічне лікування панкреонекрозу внаслідок значної травматичності та провокування ендотоксемії неможливе при маніфестації РДСД;
  • по-друге, адекватна оперативна тактика при панкреонекрозі передбачає застосування різних за обсягом і термінами методів хірургічного лікування.

У лікувальній схемі доцільним є використання

  • антиагрегантів (пентоксифіліну);
  • нестероїдних протизапальних препаратів (індометацину, ібупрофену), які є активними інгібіторами медіаторів запалення і зменшують легеневу гіпертензію.

Окрім того, медикаментозні засоби вказаних груп є ефективними в експериментах при лікуванні септичного шоку та ПОН. Раціональним є призначення прямих антикоагулянтів та стимуляторів фібринолізу з ціллю поліпшення перфузії легеневої тканини.

Для забезпечення системного транспорту кисню обов'язковим є підтримання адекватної оксигенації та корекція гемодинаміки. При рефрактерній гіпоксемії показана механічна вентиляція легень. Запобігання токсичності кисню досягається при FiO2 > 60%. При неможливості зменшити фракційну концентрацію кисню нижче 60% ? необхідним є застосування методики позитивного тиску в кінці видиху (ПТКВ). Слід зауважити, що ПТКВ не зменшує набряк легень при РДСД, а при високому тиску кількість рідини в легенях може навіть збільшитися внаслідок погіршення лімфовідтоку з грудної клітки

Особливістю антибактерійної терапії при панкреонекрозі є тривале використання протимікробних засобів із цілою низкою ймовірних ускладнень. Тому раціональним є застосування раннього ентерального живлення (в тому числі через еюностому), яке запобігає розвитку цих ускладнень.

Враховуючи патофізіологічні механізми уражень легень при ГДП, ефективним може бути застосування екстракорпоральних методів детоксикації:

  • гемосорбції;
  • гемодіалізу;
  • гемофільтрації;
  • плазмаферезу чи лейкоцитаферезу.

Необхідно пам'ятати, що інтенсивна терапія при тяжких формах ГДП є по суті справи підготовкою до своєчасної та повноцінної операції, ефективність якої значною мірою залежить від профілактики та лікування РДСД. Водночас, саме оперативне втручання зумовлює зменшення ендотоксикозу і остаточно розриває ланцюг патогенетичних механізмів розвитку екстраабдомінальних ускладнень, в тому числі уражень респіраторного апарату.

Таким чином, проведені дослідження свідчать, що:

  • РДСД при гострому панкреатиті має багатофакторну основу та перманентний перебіг;
  • у хворих із фатальним перебігом панкреонекрозу спостерігаються маніфестні клінічні та морфологічні ознаки уражень легень;
  • у лікуванні РДСД доцільно поєднувати методи інтенсивної терапії та хірургічної санації ускладнень панкреонекрозу;
  • профілактику та лікування РДСД необхідно здійснювати із врахуванням раннього його розвитку, перманентного характеру процесу і проводити впродовж усіх фаз панкреонекрозу.

 

Спеціально для порталу „Страна Врачей“
По матеріалам авторів: Бідюк Д. М., Бісярін Ю. В., Лисюк Ю. С., Кісь М. Я., Гера Ю.О.
Львівський державний медичний університет ім. Д. Галицького
Львівська міська клінічна лікарня швидкої медичної допомоги

Правова інформація: htts://medstrana.com.ua/page/lawinfo/

«Информация для медицинских работников / первый живой профессиональный портал для практикующих врачей»